Historia

Asunto-osakeyhtiö Turun Konnun historiaa

Asunto-osakeyhtiö Turun Kontu on kolmesta nelikerroksisesta rakennuksesta koostuva asunto-osakeyhtiö Turussa. Kontu sijaitsee puutaloista tunnetussa Port Arthurin kaupunginosassa, hummerin korttelissa, lähellä entistä Kakolan vankilaa ja Turun satamaa. Taloyhtiön osoite voi olla talosta riippuen joko Puutarhakatu 46 tai Annankatu 2. 156 huoneiston lisäksi taloyhtiössä on liikehuoneistoja ja päiväkoti, joka sijaitsee Annankadun varressa sijaitsevassa B-talossa, alun perin tarkoitusta varten rakennetussa tilassa.

Konnun tarina alkaa sotien jälkeisestä ajasta, jolloin tarve rakentamiselle oli Suomessa suurta. Siirtoväestä piti asuttaa, osa rakennuskannasta oli tuhoutunut pommituksissa ja syntyvyys oli korkea. Ajan hengen mukaisesti myös muuttoliike kaupunkeihin oli suurta ja näin ollen Turussakin oli pulaa uusista asunnoista. Tätä tarvetta paikkaamaan syntyi 1949 valtion Asuntorakennustuotannon rakennuskunta, joka järjesti edullisia lainoja rakennustuotantoon. Lainoituksen lisäksi arava oli ”valtion virasto, joka suunnitteli, valvoi ja ohjasi rakennustoimintaa” (Tuija Aarnio, Yhdyskuntasuunnittelu, 2005).

Konnun suunnittelusta vastasi Turun kaupunginarkkitehti Totti Sora, jonka tunnetuimpia rakennuksia ovat Martinkirkko ja Turun linja-autoasema. Kontu on Turun ensimmäisiä aravataloja ja sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1949 ja työt saatiin päätökseen 1951. Arkkitehtuuriltaan Kontu on aikakaudelleen tyypillinen talo harjakattoineen, rapattuine julkisivuineen ja liuskekivikoristeluineen. Julkisivun erityispiirteenä voidaan pitää porraskäytävien sisäänkäyntejä koristeellisine pilareineen. Myös päiväkodin sisäänkäyntiä koristaa kaunis katos.

Aikakaudelle tyypillisesti Konnun asunnot ovat kompakteja ja huoneet on eriytetty toisistaan. Keittiö on selkeästi erillään muusta asunnosta. Ruoan laitto ei 50-luvulla ollut samanlainen sosiaalinen tapahtuma kuin nykyään ja ruoanlaiton hajujen ei haluttu leijailevan muualle asuntoon. Asunnoissa on paljon rakennusvaiheessa, paikan päällä tehtyjä komeroita ja kaappeja, joiden lukkona on perinteinen Leea-salpa. Nykyasukkaasta myös leveät, kivimurskasta tehdyt ikkunalaudat luovat nostalgista 50- luvun tunnelmaa. Taloon ensimmäisten joukossa muuttanut Arja Ilola muistelee Konnun alkuvaiheita:

”Asunto Oy Kontu herätti koollaan (kolme isoa kerrostaloa), sijainnillaan (Portsan puutaloalue) ja Arava-laina-asuntoina kiinnostusta melkoisesti. Asukkaat pääsivät (muutto pitkittyi lakon vuoksi) sisään 1950 joulun ja 1951 alun tienoolla. Oma viiden hengen perheemme muutti joulun jälkeen väliaikaisesta kodistamme Ruissalosta. Kuten suurimmalla osalla muuttaneista, meilläkin riemullisinta oli sisävessa ja kylpyamme. Kaasuhella keittiössä herätti epäluuloa ja vei aikansa tottua siihen, että ilman kaupasta ostettua polettia ei kaasua tullut. Suunnittelussa nykyajan mukaan oli paljon puutteita, mutta tyytyväisyys uuteen ja mukavuuksiin heijastui meihin kaikkiin.”

Rakentamisen tarve pysyi korkeana myös 1960-luvulla ja Turussa tämä tarkoitti vanhojen puutalojen purkamista modernien kerrostalojen tieltä. Turun taudiksikin ristitty purkuvimma oli saavuttamassa myös Port Arthuria, mutta Portsan asukasaktiivien vastarinta pelasti puutalokorttelin. Näin kontulaisetkin saavat nauttia kauniista puutalomiljööstä, vaikka asuvatkin tukevasti kivitalossa.

Vuosikymmenten saatossa taloyhtiössä on tehty suuriakin remontteja, mutta aina rakennusaikakautta kunnioittaen. Vuonna 2019 toteutettavan sähkösaneerauksen yhteydessä porraskäytävien seinät maalataan ja palautetaan vastaamaan alkuperäistä väritystä.

Turun Konnussa, Joulukuussa 2018
Ville Vehmanen

Kuva:N12767

Tekijänoikeus: Turun museokeskus/C.J. Gardberg

Kuvaus: Puutarhakatu 46:ssa oleva kerrostalo kuvattuna etelästä Tallimäeltä. Etualalla on rakentamatonta aluetta, Tallimäenkatu (nyk. Hansakatu) ja Hansakatu. Äärimmäisenä oikealla Turun keskusvankilalle kuuluva asuinrakennus. Taustalla näkyvät Turun Saippuan rakennukset.

Lisätieto: Nelikerroksiset asuintalot Asunto-osakeyhtiö Turun Kontu rakennettiin vuosina 1949–52 arkkitehti Totti Soran laatimien piirustusten mukaan.

Vuonna 1957 rakennettu Uno Sjöholmin suunnittelema keskusvankilan asuinrakennus purettiin maaliskuussa 2011.


Lähteitä ja lukemista

http://konnunkakarat.suntuubi.com/?cat=8

Aarnio, Tuija 2005. Yhdyskuntasuunnittelu [vol. 43:4, s. 10] Noudettu os. http://www.yss.fi/Aarnio.pdf

https://www.turku.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu/nimisto-ja-osoitteet

Lindroos, Katja 2014. MOMO – Koti elementissään. Siltala.